روانشناسی سالمندان
اریکسون نظریه پردازن علم روان شناسی در نظریه ی رشد خود سالمندی را دوره ی انسجام خود در برابر ناامیدی می نامد.
منظور از این نظریه این است که سالمند در مرحله ای قراردارد که مدام به گذشته می اندیشد و به تمام کاره وتلاشهایی که کرده است و یا می توانسته انجام به دهد که به هر دلیلی انجام نداده است می اندیشد و نا امید از کوتاهی هایی که کرده است می باشد.
نتیجه این دیدگاه منجر به حالتی از رضایت یا عدم رضایت در سالمند می شود که این نتیجه گیری میتواند کیفیت روانی سالمند را در این دوران سخت تحت تاثیر قراردهد.
شایع ترین اختلالات روانی در سالمندان:
1-افسردگی: ازشایع ترین مشکلات روانی که اکثر سالمندان در بدو پذیرش همراه دارند افسردگی می باشد که دلایلی مثل از دست دادن همسر، تنهایی، کم توانایی های جسمی و نیازمند شدن به اطرافیان، بازنشستگی و برآورده نشدن خواسته های سالمند و......
2-اختلال خواب: اکثر مواقع خانواده های در زمان پذیرش به مشکل خواب سالمند اشاره می کنند اینکه سالمند شبها نمی خوابد یا اینکه کم می خوابد ویا در زمان مناسب نمی خوابد که از دلایل اختلال خواب میتوان به درد های جسمی اضطراب ومشکلات جسمی روحی اشاره کرد.
3-اختلالات شناختی: فرایند پیر شدن همراه با تغیرات ساختمانئ مغزهمراه است که منجربه آسیب های جسمی وهوشی می شود.
5-الزایمز: بیماری شایع در بین سالمندان که جزو دلایل اصلی افراد جهت مراجه به آسایشگاه های سالمندان می باشد که عوارض ناشی از این بیماری بسیار زیاد و برای مراقبین ازسالمند دارای آلزایمر کار راسخت می کند. آلزایمر در ابتدا به صورت از دست دادن حافظه کوتاه مدت می باشد که با پیشرفت بیماری تغیرات اساسی در سالمند رخ می دهد.
6-اختلال در اشتها: این اختلال نسبت به سه مورد قبل کمتر شایع می باشد اما به صورت پرخوری ویا کم خوری بروز می کند که در هر دوحالت مشکل ساز است.
5-هذیان: از اختلالات بسیار شایع دوران سالمند انواع هذیان می باشد که با عنوان توهم نیز یاد می شود، شخص چیزهایی راحس می کند که واقعی نیستند و آنجایی که نتواند واقعیت را تفکیک دهد مشکل ساز می شود.
7-ادامه دارد.....
تهیه وتنظیم:فامه مالداری کارشناس ارشد روان شناسی بالینی